JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen

Arbetsbeskrivning

Vid Högsta förvaltningsdomstolen arbetar 16 justitieråd. Av dessa tjänstgör i regel två i Lagrådet. De övriga justitieråden är indelade i två dömande avdelningar. Den ena avdelningen leds av Högsta förvaltningsdomstolens ordförande Mats Melin och den andra av avdelningsordföranden Henrik Jermsten. Justitieråden dömer i domstolens samtliga typer av mål. Målen bereds och föredras av justitiesekreterare som har lång erfarenhet av domstolsarbete och/eller annat juridiskt arbete.

Ordföranden är i första hand domare, men har samtidigt det övergripande administrativa ledningsansvaret för domstolen. Den dagliga ledningen av domstolens beredningsorganisation och administration utövas av domstolens kanslichef. Ordföranden är domstolens främste företrädare och har som sådan även en representativ roll.

Kvalifikationer

Ordföranden ska liksom ledamöterna i övrigt ingå i kretsen av landets främsta jurister och svara mot synnerligen högt ställda krav vad avser juridiska kunskaper, analysförmåga, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, omdöme och självständighet.

Domstolens ordförande ska därutöver ha intresse av och förmåga att företräda domstolen i både nationella och internationella sammanhang och därigenom skapa förtroende för domstolens verksamhet och för domstolsväsendet. Ordföranden ska också ha intresse av och förmåga att utöva det övergripande administrativa ledarskap som följer med anställningen.

Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Ordinarie domare anställs med fullmakt.
Omfattning: Heltid
Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan

Sista ansökningsdag: 2017-09-24
Arbetsgivarens referensnummer: 48-2017

Ansök via epost till:
domarnamnden@dom.se

Kontakt

Mats Melin
Justitieråd, Högsta förvaltningsdomstolens ordförande
08-561 676 16
mats.melin@dom.se

Helene Lövung
Kanslichef, Domarnämnden
08-561 669 51
helene.lovung@dom.se
Senast ändrad: 2017-08-28